background

Ahşap Ambalaj Üretimi

Ahşap Palet

Genellikle çam veya kavak kerestesi kullanılarak yapılmış, transpalet ve forkliftle paketlenmiş ürünlerin taşıması için kullanılan malzemelerdir.

Ahşap palet üretimi standart tip ve özel imalat olmak üzere iki kategori de değerlendirile bilinir. Standart tip ahşap paletler genellikle uluslararası taşımacılıkta konteyner veya kasalarda maksimum alan kullanımı için tasarlanmıştır.

Tomruk veya kerestenin yoğunluğu, dayanıklılığı ve çakılan çivilerin kolay ya da zor sökülmesiyle kesin ilişkilidir. Kerestenin kuruduktan sonra yoğunluğu 640 kg/m3 ’ten yüksek olanlar ambalaj için kullanılmazlar. Aynı şekilde, yoğunluğu 350 kg/m3 ’ten düşük olan keresteler de ahşap palet ve ahşap ambalaj üretmek için yeterli derecede dayanıklı değildir.


Ahşap palet yapılacak kerestenin nem durumu %15-20 olmalıdır. Bu oran, Ahşap palet kuruduktan sonra kerestenin çekmesi ve taşımada ağırlıklı tasarrufu bakımından önem taşımaktadır.

Ahşap palet ve ambalaj yapılmasında ve malzemenin çakılmasında oluklu ya da özel diş açılmış çivilerin kullanılması tercih edilmelidir. Ahşap palet, kutu veya sandık üretmek için uygun boyutlu kerestenin seçilmesi hem ekonomik nedenlerle hem de ortaya çıkan ambalajın dayanıklılığı için çok önemlidir.

Ahşap paletin üstüne veya Ahşap Ambalajın içine konulacak ürünün veya malın ağırlığı, ambalaj seçiminde dikkate alınması gereken bir başka noktadır.

Ahşap palet çeşitleri giriş yönleri ve kanat türlerine göre çeşitlere ayrılmaktadır. Ahşap palet çeşitleri standart ölçülere ve isteğe özel ölçülere göre de çeşitlendirile bilinir.

Genellikle

  • İki Yön Girişli Birleşik Taban tahtalı paletler
  • Dört Yön Girişli Birleşik Taban Tahtalı Paletler
  • İki Yön Girişli Ayrık Taban Tahtalı Paletler
  • Dört Yön Girişli Ayrık Taban Tahtalı Paletler
  • Standart Tip Euro Paletler